Ez a tankönyv, amit most átnyújtunk Önnek, az előző kiadás megújított, tartalmában kiegészített változata. Ahhoz, hogy ez a tankönyv tartalmában, felépítésében megfeleljen a kerettantervekben előírt szakmai követelménymodulok elvárásainak, az előző változat ismeretanyagát új ismeretekkel kellett bővíteni, szakmai tartalmát tekintve aktualizálni, korszerűsíteni. Figyelembe kellett venni azt is, hogy ez a tankönyv tartalmában és szerkezetében is illeszkedjen a Kiadó által 2019-ben megjelentetett tankönyvekhez. A könyv megírásakor arra törekedtünk tehát, hogy a tankönyvcsalád tagjaival szinkronban legyen: úgy fedje le a modulkövetelményeket, hogy – a tananyagtartalmak megértéséhez szükséges információkon kívül – felesleges átfedéseket ne tartalmazzon. Tankönyvünkben a tankönyvcsaládhoz tartozó könyvekre való utalásokat minden fejezetben, alfejezetben lábjegyzetként tüntettük fel. A könnyebb áttekinthetőség miatt ezeket az alábbiakban összegezzük. Dudásné Baricza Margit – Poós Ferencné: Vendéglátó gazdálkodás (KIT Kft. 2019.) tankönyve tartalmazza: – a „11561-16 Gazdálkodási ismeretek” modul, Vendéglátó gazdálkodás tantárgy (szakács, cukrász, pincér), valamint – a „11561-16 Gazdálkodási ismeretek”, valamint a „11536-16 Marketing a vendéglátásban” modulokhoz tartozó Vendéglátó gazdálkodás tantárgy (vendéglátásszervező, vendéglátó-üzletvezető) témaköreit, Dudásné Baricza Margit: Szakmai vizsgára felkészítő feladattár (Vendéglátó üzleti gazdálkodás), (KIT Kft. 2019.) tankönyve tartalmazza: – a „11561-16 Gazdálkodási ismeretek”, valamint a „11536-16 Marketing a vendéglátásban” modulokhoz tartozó szakmai számítások tematikusan összeállított feladatait és azok megoldásait. Dr. Szeitzné dr. Szabó Mária: HACCP és élelmiszerbiztonsági előírások az Európai Unióban (KIT Kft. 2019.) tankönyve tartalmazza: – a „10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem” és „11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek” modulokhoz tartozó ismereteket. Bádonyi Mihály: Korszerű ételkészítési ismeretek (KIT Kft. 2016.) tankönyve tartalmazza: – a 111561-16, a 11518-16, 11519-16, a 11537-16, a 11524-16, és a 12094-16 modulokhoz tartozó, vendéglátó termeléssel összefüggő ismereteket. A szakképzésbe történő belépés feltételei szakképesítési szintenként különbözőek, ezért arra törekedtünk, hogy eltérő előzetes tudással rendelkező, különféle korosztályhoz tartozó tanulók számára készítsünk egy olyan könyvet, ami mindegyikük számára megérthető és megtanulható ismereteket tartalmaz. A tankönyv a vendéglátóipari ágazathoz tartozó szakközépiskolai (szakács, pincér, cukrász), és a szakgimnáziumi (vendéglátásszervező) szakképesítés kerettantervi követelményeiben, valamint a szakmai és vizsgakövetelményekben elvárt tananyagtartalmakat dolgozza fel. Tankönyvünk összeállításának terjedelmi korlátai nem tették lehetővé, hogy valamennyi modul minden témakörének feldolgozását teljes mértékben fel tudjuk vállalni. A tanulási folyamat eredményességének érdekében: – Az eltérő képzési szintekre vonatkozó tananyag-tartalmak egyértelműsítése érdekében a tankönyvben a szakközépiskolai szintnek megfelelő ismeretanyagokat és a hozzá tartozó kérdéseket Myriad Pro betűtípussal, a szakgimnáziumi szintnek megfelelő ismeretanyagok Caslon Pro betűtípussal szedettek. – a könyvben a definíciók, fontosabb fogalmi meghatározások álló, kövér betűtípussal szedettek – a fejezetek és az alcímek elnevezése megfelel a modulokban, témakörökben szereplő kulcsszavaknak és kulcsmondatoknak, – az egyes fejezetekben a témakörök ismeretanyagai az írásbeli és szóbeli tételsorokban megjelenő követelményeket, információtartalmakat is figyelembe veszik, – mellékletek: ezeket úgy állítottuk össze, hogy azok értékes és használható segítséget nyújtsanak a tananyagok feldolgozása során, – a „Kérdések, feladatok” között szereplő internetes hivatkozások a világháló adta lehetőségek alkalmazását inspirálják, annak alkalmazására motiválnak, – a megértést segíti elő a könyv végén található „Fogalomtár”. A tankönyvben szereplő „Kérdések, feladatok” és a „Gyakorlati feladatok” (Portfólióhoz) egyéni vagy csoportos megoldása segítséget nyújt olyan elvárható ismeretek, képességek (kompetenciák), magatartási és viselkedésjegyek (attitűdök) kialakításához, amelyek alapján a tanulók képesek lesznek egy adott feladat eredményes teljesítésére. A vendéglátás tevékenységével összefüggő forrásként felhasznált jogszabályok ismerete fontos információkat jelentenek a tananyag feldolgozásához. A legfontosabb jogszabályok gyűjteménye, és az elérhetőséget szolgáló hivatalos honlapok linkjeinek kigyűjtése a tankönyv végén található. A jogszabályok gyakori változása miatt szükséges azok folyamatos figyelemmel kísérése!