Jelen könyvünkben a tea növénnyel (Camelia sinensis (L.) Kuntze) és az „egyéb teafélék” megismertetésével foglalkozunk. Bepillantunk a teázás történetének néhány érdekesebb epizódjába, ismertetjük a főbb teakultúrákat és a legismertebb teafajták közül néhányat. Könyvünkben végigtekintjük a tea növénnyel kapcsolatos fontosabb ismereteket (termőhely, gyűjtés, feldolgozás, csomagolás, tárolás, árusítás). Teákat javasolunk különböző étkezésekhez és különböző alkalmakra, illetve foglalkozunk a tea ételekben való felhasználásával is. Említés szintjén érintjük a tea gazdasági vonatkozásait, továbbá foglalkozunk a teanövényhez nem kapcsolódó, ám mégis „teának” nevezett növényekből készíthető, nagy népszerűségnek örvendő italokkal. Végül teszünk egy kisebb kirándulást a gyógynövény-„teák” világába is. Célunk, hogy élővé váljon a tudás, ezért kis feladatokkal az olvasó ismereteit és a fantáziáját is megszólítjuk.