Kérdése van? Írjon nekünk! info@oxfordcorner.hu

Vendéglátó gazdálkodás (Tankönyv)
Vendéglátó gazdálkodás (Tankönyv)
19.2 Eur

Vendéglátó gazdálkodás (Tankönyv)

Ez a könyv, amit most átnyújtunk Önnek Vendéglátó gazdálkodás címmel, a 11561-16 Gazdálkodási ismeretek modul témakörei, valamint a 11536-16 Marketing a vendéglátásban modulból a „Vendéglátó gazdálkodás elmélete” és a „Vendéglátó gazdálkodás gyakorlata” tantárgyak, továbbá a 10045-12 Gazdálkodás modul „Vendéglátó gazdálkodás” és „Szakmai számítások” tantárgyak alapján dolgozza fel a vállalkozásokat érintő gazdálkodási ismereteket. A szakács, cukrász, pincér, vendéglátó-üzletvezető, fogadós, vendéglátás szervező, valamint a vendéglátásszervező-pincér mellék-szakképesítés képzésében résztvevőket a szakmájuk gyakorlásához szükséges gazdasági ismeretekkel ismerteti meg. A könyv a szakgimnáziumok részére a vendéglátás szervező főszak pincér mellék-szakképesítéshez kifejlesztett kerettantervi követelmények felépítése szerint tárgyalja témaköreit. A könyvben a definíciók álló, kövér betűtípussal szedettek. Az eltérő betűtípus szélesebb tudásanyagot jelez, így azt a téma iránt mélyebben érdeklődőknek ajánljuk. A tankönyv első – I. Vendéglátó gazdálkodás elmélete – részében olyan szükséges ismereteket tárgyal, amelyek nélkülözhetetlenek a vendéglátó szakközépiskolai (szakács, pincér, cukrász, fogadós), szakgimnáziumi: vendéglátás szervező valamint a vendéglátásszervező-pincér mellék szakképesítéssel gazdasági alapismereteinek elsajátításához. Bemutatja a gazdálkodás alapfogalmait, ismerteti annak körfolyamatát. Megismertet a piac fogalmaival, szereplőivel, a piaci versennyel. A vállalkozások gazdálkodásának megértéséhez a vállalkozások és a háztartások, valamint a vállalkozások és az állam kapcsolatrendszerébe is betekintést nyújt. Megismertet a vendéglátásban kötelezően alkalmazott ügyviteli ismeretekkel – az adatkezeléssel, a bizonylatokkal, azok kiállításának szabályaival, a különböző szerződéstípusokkal. Foglalkozik a vendéglátás személyi feltételeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos törvényi előírásokkal, valamint a létszám- és bérgazdálkodással. A vállalkozások egyik legnagyobb költsége az élőmunka, a munkaerő bérköltsége és ennek vonzatai a közterhek, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó létszámgazdálkodás. A könyv egyszerű példákon keresztül mutatja be az ezekhez kapcsolódó számításokat, az alkalmazott képleteket. Megismertet a vállalkozás vagyonával, információt közöl, hogy melyek azok a vagyonelemek, amelyekkel el lehet indítani egy vállalkozást, valamint ezzel a vagyonnal hogyan érdemes (kell) gazdálkodni, mikor, hogyan kell felmérni, megállapítani a vagyon nagyságát, értékét. Eligazítást ad a vagyon nyilvántartásáról, valamint a béreknek és a többi költségnek a gazdálkodásra gyakorolt hatásáról. Ismerteti a pénzügyi kapcsolatok fontosságát, a vállalkozások fi nanszírozási lehetőségeit, tájékoztat a pénzintézeti rendszer tagolásáról, a bankrendszer típusairól, valamint a tőzsdei ügyletek formáiról. A második – II. Vendéglátó gazdálkodás gyakorlata – részben a könyv ismerteti – a vendéglátással kapcsolatos tevékenységek gazdasági számításait – a statisztika alapfogalmait – a viszonyszámok kiszámítását, értelmezését – a vendéglátásban használatos mértékegységeket és azok átváltását – a veszteségszámítás, a tömeggyarapodás, valamint a tápanyagérték számítását mintapéldákon keresztül – az árak kialakításának a szabályait (mert az árképzési módszer megfelelő kiválasztása jelentősen befolyásolhatja a vállalkozás jövedelmezőségét, valamint a piaci változásokhoz való alkalmazkodást is) – a bevétel és a költségek összevetésének lehetőségeit – az eredmény kiszámítás levezetését – az eredmény képződésének folyamatát, és azokat a legfontosabb mutatókat, amelyek segítik a gazdálkodás elemzését – a költségek sok féleségét, a költségcsökkentés lehetőségeit, a költségelemzés fontosságát, valamint az alkalmazható mutatókat – az elszámoltatással és a készletgazdálkodással kapcsolatos számításokat, az eredmények értelmezését – a készlet, a készletgazdálkodás fogalmát, a készletelemzés mutatóit – az adófajtákat, az adóval, és egyéb közterhekkel kapcsolatos kötelezettségeket – azt a nagyon fontos lépést, hogy a különböző vállalkozási formák közül milyen szempontok figyelembe vételével érdemes választani A gazdaság alapját jelenti a sokféle vállalkozás, amelyeket működtetni kell. A működtetéshez viszont alapvető gazdasági, pénzügyi ismeretek szükségesek. A gazdasági, pénzügyi és a piaci folyamatok általános ismerete – azt is mondhatjuk – minden állampolgár számára szükséges, de a gazdaságban résztvevők számára elengedhetetlen. A könyv ennek a követelménynek is igyekszik eleget tenni, azon túl, hogy a képzésben résztvevők, valamint a szakmai vizsgára felkészülők számára szükséges ismeretanyag elsajátítását lehetővé teszi. A „Vendéglátó gazdálkodás elmélete” tantárgy további – kifejezetten a vendéglátás szakmai – témaköreit, mint például a Vendéglátás fogalma, főtevékenységei, tárgyi feltételei a Bádonyi Mihály által írt Szakmai és üzletvezetési ismeretek a vendéglátásban KIT 2014 tankönyv fedi le! Az alapszámításokat ebben a könyvben egy-egy mintapélda levezetésén keresztül mutatjuk be. (A tankönyv használata során belépő új, vagy módosult áfakulcsokkal való számítást segíti a 6. sz. melléklet.) A számítási tananyag mélyebb elsajátítását, a feladatok gyakorlását jelentősen segíti a KIT kiadásában 2018. évben ismételten megjelent Dudásné Baricza Margit: Szakmai vizsgára felkészítő feladattár. A feladattárban a „Szakmai számítások” tantárgy témaköreihez kapcsolódóan számos feladatot talál, ami a gyakorlás, a tudás elmélyítése szempontjából fontos. A kiadvány végén összeállított „Fogalomtár” a legfontosabb gazdasági kifejezéseket tartalmazza. Az „Iratminták” a vendéglátásban előforduló nyomtatványokra adnak példákat. A „Mellékletek” további kiegészítő információkat tartalmaznak egy-egy témakörhöz kapcsolódóan. A „Vizsga mintafeladatok” kidolgozása segít az írásbeli szakmai vizsgára való felkészülésben. A lábjegyzetben megjelenített jogszabályok megnevezése – a keresőbe beírva – segít a pontos jogszabályi szöveg megtalálásában.
In stock   (1 db)
19.2 Eur
Bonus point : 0.4 Eur
Details
ISBN: 9789636373429

 

Kiadói kód: KR-402

 

Kiadó: KIT Tudásközpont

 

Szerző: Dudásné Baricza Margit - Poós Ferencné
Info
Article No.
KR-402
Csomagajánlatok
Similar products