Jelen tankönyv a 2010-ben először 2 kötetben, majd 2016-ban egy kötetben megjelenő Korszerű ételkészítési ismeretek tankönyv javított változata. A két kötetes első kiadás 2016-ban történő korszerűsítését a nemzeti köznevelési és az új szakképzési törvény hatályba lépése, az ezzel összefüggésben bekövetkezett Országos Képzési Jegyzék változása miatt megújult képzési rendszer – a szakmai követelménymodulok, a komplex szakmai és vizsgakövetelmények módosulása és az új szakképzési kerettantervek kiadása – tette szükségessé. A tankönyv második kiadása Korszerű ételkészítési ismeretek címmel, 1 kötetben jelent meg. Ennek indoka az a törekvés volt, hogy a tankönyv tartalmában, felépítésében is megfeleljen az akkori (2016-os) új kerettantervekben előírt szakmai követelménymodulok elvárásainak. Ennek érdekében az első változat ismeretanyagát egyrészt szűkíteni, másrészt új ismeretekkel bővíteni, szakmai tartalmát tekintve aktualizálni, korszerűsíteni kellett. Ez szükségessé tette a teljes tananyag struktúrájának, fejezetszerkezetének átalakítását is. Ez a tankönyv a 2016-ban kiadott és tankönyvvé nyilvánított Korszerű ételkészítési ismeretek című tankönyv javított változata. A tankönyv harmadik kiadása is szervesen kapcsolódik a kiadó által korábban megjelentetett tankönyvekhez, de – természetesen – önállóan is használható. Ezek a tankönyvek a következők: - Dudásné Baricza Margit – Poós Ferencné: Vendéglátó gazdálkodás (KIT Kft. 2019.) - Dudásné Baricza Margit: Szakmai vizsgára felkészítő feladattár (Vendéglátó üzleti gazdálkodás), (KIT Kft. 2018.) - Dr. Szeitzné dr. Szabó Mária: HACCP és élelmiszerbiztonsági előírások az Európai Unióban (KIT Kft. 2019.) - Bádonyi Mihály: Szakmai és üzletvezetési ismeretek a vendéglátásban (KIT Tudásközpont Zrt. 2020.) Tankönyvünkben – hogy ne legyen ismétlődés más tantárgyak/tankönyvek ismeretanyagával az ismeretek elsajátítása során – a fenti könyvekre való utalásokat minden fejezetben, alfejezetben feltüntettük hivatkozás, vagy lábjegyzet formájában. A tanulási folyamat eredményességének érdekében: - a tankönyvben szereplő folyamatábrák, táblázatok, képek hozzásegítik a tanulókat a tananyag tartalmának elsajátításához - a fogalmak értelmezését, gyors keresését könnyítik meg a könyv végén található tárgymutatók - a fejezetek és az alcímek elnevezése megfelel a programtantervekben (tanulási területekben, tantárgyakban, témakörökben) szereplő kulcsszavaknak és kulcsmondatoknak - a könyvben vastag betűvel szedett szövegrészek a legfontosabb ismereteket tartalmazzák - a fejezetek tagolása segítséget nyújt a kulcsszavak, kulcsmondatok értelmezéséhez és a képzési és kimeneti követelményekben (KKK) meghatározott elvárások teljesítéséhez - a fejezetekben található (dőlt betűvel kiemelt) kérdésekre adott válaszok megkönnyítik a szakmai vizsgákra történő felkészülést - a Kérdések, feladatok között szereplő, a portfólió dossziéra vonatkozó utasítások – a vizsga szintjétől függetlenül – a feladatok teljesítéséhez szükséges tevékenységek elvégzését segítik elő - a piktogrammal jelzett olvasmányok érdekességeket, kiegészítő ismereteket tartalmaznak