Az olasz konyha különlegességeit is megismertető kulturális szakácskönyv régióról régióra, a tradicionális olasz menüsort követve ismerteti meg Itália kulináris jellegzetességeit, a hazaitól eltérő étkezési szokásait, ám megadja a magyar hagyományokhoz való alkalmazkodás tippjeit is. Az olasz konyha nem csak pizzából és tésztából áll: a könyvben számos finom leves, sült, zöldségétel, ital, sőt lekvár receptje is olvasható.
Néhány példa, hogy a közel 250 recept mellett, mit tudhatunk meg e „kulturális szakácskönyvből”:
- milyen is az genovai bazsalikom?
- hogyan „készül” a chianti?
- mi a titka a modenai balzsamecetnek és a pármai sonkának?
- milyen is az igazi olasz kuglóf, a panettone?
- helyettesíthetjük-e a klasszikus pogácsát tarallinivel?
- mi volt „Szent József kedvence”?
- ehetünk-e padlizsánt csokoládéval… és borjúhúst tonhallal?
- hogy készül a limoncello és a mirtuszlikőr?
Tudta, hogy:
- a zuccotto nevű toszkán desszertkülönlegesség Medici Katalin szakácsának a műve?
- Marche régió jellegzetes ünnepi fogása Windischgrätz herceg nevét őrzi?
- már Boccaccio Dekameronjában is szóba kerül a parmezán sajt?
- a híres piemonti habos borkrémet feltalálója, egy ferences szerzetes az „elégedetlen feleségeknek” ajánlotta?
Mert az olasz konyha nem csak a spagettit és a pizzát jelenti…